2012-06-29

Framgång


Efter allt snack om ogräs: det finns några hörn som är riktig riktig fina redan.

Ogräset - igen

Än så länge kämpat vi fortfarande med att kultivera några områden i trädgården.
Vi är långt ifrån färdiga.

På denna resa provade vi olika strategier för att blir av med ogräset.

Helt i början provade jag den klassiska varianten med att samla ogräset i stora svarta sopsäckar för att frakta dem i bilen till soptippen. Det är inte bra om man har så stora mängder därför att: sopsäckar kan spricka vid hanteringen och det är ytterst kladdigt när man tömmer säckarna.

Nästa försök var att samla allt på ett hög i kanten av trädgården. Sedan lånade vi släp, skyfflade allt skräp på släpet, åkte till soptippen och krafsade ner allting igen. Den varianten var inte als bra, det tar mycket tid och är ett oerhört tungt jobb. Dessutom får man inte glömma att även släpet måste göras rent därefter. Detta gjorde vi bara en gång – vi var helt slut därefter!

I fjol beställde vi hem en stor container för trädgårdsavfall. Det var mycket bekvämt, men, kostar en hel del och är inte så roligt att ha den stående på tomten hela sommaren.

I år testar vi nästa variant som vi är ganska nöjd med hittills. Vi köpte hem väldigt många murarhinkar, 12 liters storlek. Det är det som man (även jag) kan lyfta utan att skada sig. Dessa hinkar fylls en efter en och samlas under ca två veckor. Det är ca 40 hinkar, så det är en hel del ogräs som kan grävas upp. Sedan tar vi släpet och kör allting till soptippen. Vi har stora fördelen med att soptippen finns 4 km hemifrån. Och stället där vi kan låna släpet för 100kr ligger på vägen. Detta känns som en bra variant. Och kanske blir vi färdiga med det värsta i år.



2012-06-28

Planeringen tar tid

Även med alla fördelar som dagens teknik med internet erbjuder tar planeringen väldigt mycket tid.

Till exempel: Mycket tid gick åt att hitta något så enkelt som vattenkranar till bevattningssystemet. Något man kan ha på en stolpe mitt i trädgården för att spara långa vägar. Man kan inte slå ordet "blandaren" - här blandas ju inte varm och kallt vatten. Det ska int göras i trädgården. Kanske låter "vattenkran" som logisk sökord? Inget vettig resultat där helle. Först efter många sidors letande förstodd vi att den där vattenkranen kallas vattenutkastare.
Då blev det äntligen lättare att hittar det vi letade efter. I alla fall hittade vi en vattenutkastare. Och hur bra hela vattensystemet blev med renvatten och regnvatten kommer Herr Sten att förklara fram över.
Hälsar Fru Sten


2012-06-27

På andra sidan ..


Det är nästan vackert med lite ogräs som kämpar för överlevnaden intill gårdshuset ...
Vi berättade igår att vår automatgräsklippare ta hand om gräsmattan. Vi upptäckte en märklig förändring av ogräset i gräsmattan. Det var säsong för maskrosor förre några veckor sedan och nu blommar revsmörblomman för fullt i gräsmattan. Plantorna har anpassad sig i sin växthöjd. Som, ja, om dom förstår att det kommer förbi klipparen hela tiden som ta livet av blommande ogräset. Nu blir blommorna bara mindre och mindre i växt. Det nästan kryper tät intill marken och gräsklipparen når inte ditt för att klippa av maskrosorna eller smörblommorna. Men på andra ställen i trädgården växer det i vanlig storlek. Är det en mutation som framkallades av robotklippning?

Smörblommorna växer tät intill marken

Smörblommorna utanför robotklippningsområdet

2012-06-26

Att arbeta effektiv


Det allra första som vi köpte till vår trädgård när vi flyttade hit är den här fantastiska maskinen. Den sparar oerhört mycket tid och har blivet nästan en familjemedlem. Och gräsmattan blir oerhört fint! Av någon anledning har dem flesta robotgräsklippare ett namn. Det har vår vän med.

2012-06-25

Ogräs?


Även om vi hade stora maskiner här som hylade av en del av det som hade vuxit i trädgården under decennier så finns det gott om rotogräs i marken. Det betydde att innan vi fick glädja oss över de första växternas blomning gällde det att bli av med ogräset. Vi hittade en mycket bra liten bok om olika sorters ogräs och om trädgårdsrensning, ”Rensa trädgården” från Susanna Hultin och Gunnel Carlson. Boken beställde vi hem redan innan vi satt igång med trädgårdsprojektet. Och vi lärde oss mycket. Nu är det en tolkningsfråga vad som är ogräs och vad som är nyttiga plantor. Kvickrot och revsmörblomman räknar jag till ogräs. Och jag gräver upp allting. Det kanske låter plågsamt och långtråkig men jag ser det som en bra avkoppling efter dagen i kontoret. I boken hittade jag en mycket bra mening som hjälper mig när det är som värst: ”Vänd ryggen till där det ser som värst ut och njut istället av det som är vackert för stunden.” Och det är en oerhört bra tanke!

Boken rekommenderas!
menar Fru Sten

2012-06-24

Stenar - stenar - och ännu fler stenar


Vi bor mitt i Småland, då hittar man alldeles för många sten i marken. Det kan blir ganska frusterande ibland, framförallt i våras när det dök upp ännu fler stenar i redan färdiga rabatterna.
Det vettigaste är att använder det som finns. Därför blev det en hel del stenhög i trädgården. Inte alla stenhög blir med växter - även det blir ganska snyggt. Jag ska komma tillbaka till detta någon gång senare.
Däremot blev det ett stenparti med växter. Stenpartiet som påbörjades redan innan vi satt igång på riktig med trädgården har blivet ganska stort och fint under tiden. Man läser ganska ofta att stenpartier gör mycket arbete. Men det tycker inte jag. Eller, ja, det var mycket arbete att bygga den. När stenpartiet byggdes la vi ut dyk, alla stenar tvättades rent. Sedan byggdes allting ihop och tomrum fylldes med singel. Det är inte många växter, därför ha dom plats att utbreda sig. Vi tycker att den blev hur snyggt som helst.







Hälsningar / Fru Sten

2012-06-22

Glad Midsommar



Det luktar smultron när man kommer in i växthuset. Tyvärr kan jag inte fånga doften på bilden. Det är så himla gott!
Vi önskar en riktig Glad Midsommar!
Önskar Fru Sten

2012-06-21

Gånger

Första meter väg som blev färdig i våras
Maken ringde precis, han var på inköpsrundan till närmaste byggmarknad. Efter vi bor ute på landet gäller det att har inköpslistor och "att-göra-listor" i telefonen som uppdateras hela tiden. En punkt på listan: paddan ska beställas igen. Men, det gjorde han inte! Han köpte en i stället, det fanns just nu hos Jem&Fix på kampanj. Löner det sig? Jå, det gör det. Vi anlägga många fina gånger i trädgården, dom ska paddas. Vi räknade priset för en helgshyra inkl körningen för att hämta och för att lämna paddan. Då kom vi fram till att investeringen är kompenserad genom 3,8 tillfällan att hyra en padda. Nu kan vi padda när som helst. Snygga vägar blir det! Om paddan överleva tills trädgården är färdig kann vi kanske sälja den. Vilket klipp!
Tycker Fru Sten

2012-06-19

Vår trädgård förr ...


Ja, så såg trädgården ganska fint ut, i kvällslyset och med dimman över åkern som breder ut sig bakom den småländska stenmuren. Oj, muren syns inte ens bakom allt ogräs.

/ skrev Fru Sten

2012-06-18

Början

Som på bilderna - så var det med "trädgården" under många år. 
Vi funderade och läste böcker om hur man bör anlägga en trädgård. Vi ritade och försökte göra en plan. I april 2011 kom riktig stora maskiner för att hjälpa oss med den första etappen. 




skriven av: Fru Sten