2012-07-31

Regnväder är bra - ibland

Efter en veckans sol och värme var alt regnvatten slut. Bra att det började regna igen.

Vi installerade i år bland annat en verklig vacker regnvattentunna på framsidan av bostadshuset, i närheten av grönsakslandet. Liknande snygga regnvattentunnor säljs hur många som helst i Tyskland på byggmarknader. Men en regnvattentunan är inte precis något som man stoppa in i bilen hur lätt som helst när man besöker släkten i Tyskland. Vi hittade till sist ett företag i Småland som sålde dessa tunnar. Även en smart koppling som byggs in i stupröret så att vatten rinner in i tunnan tills den är fyllt. Och sedan går vatten raka vägen vidare genom stupröret. Enkel och genialt! Och regnvatten är bara bäst!

Härlig vattentunna som rymmer 275 liter!

2012-07-29

Bra hjälp!

Trädgårdsarbete är mycket bra motion, samtidigt försöker vi tänka på våra begränsningar. Att bära för tungt är ingenting som är bra för kroppen. Om man inte är tyngdlyftare så klart - det kanske är inte ens  bra för en tyngdlyftare att lyfta så tungt? Men vi försöka undervika detta genom att använda oss av smarta hjälpmedel. Vi skaffade en liten vagn. I den sätter vi till exempel betonghinkar som vi kan sedan lätt rullar runt med i trädgården. Det visade sig att det är mycket lättare att lasta hinkarna eller stenar på en vagnen än att frakta allt med med en skottkärra.




2012-07-28

Långa dagar

Vi jobbade för fullt det senaste dagarna med att lägga sten omkring växthuset. Vi ville bli färdiga innan det stora regnvädret kommer som ska dra in här senare idag. Allting ska vara på plats och alla kanterna ska vara fixerade, dessutom ska det finnas tillräcklig med fogsand som kan spolas mellan stenarna när det regna. Och vad glada vi är att vi ha en padda hemma, maken köpte en förre några veckor sedan. Det gör allt arbete med stenläggningen så himla mycket enklare.
Därför var det ganska sent innan vi fick sätta oss ner på kvällarna och njuta växthuset. Så sent att vi invigda ljuskronan och lyktorna som vi köpte nyligen. Det är härligt med växthuset!



2012-07-25

Mer om betong

Japp, humlebadet fungerade inte alls, humlorna tyckte väl att den inte var tillräcklig säkert. Jag vaktade den så ofta, placerade om den till honungsört - men ingen humle som ville bada i mitt humlebad.


Men jag ge inte upp med att gjuta i betong! I år blev det bland annat en mycket fin kruka till altanen. Jag satt en 15 och en 12-liters murarhink i varandra, distansbitar i botten, mycket olja och lite mer vatten i betongblandningen än vanlig.

Och så behövs många tunga sten för att hålla mindre hinken på plats!

 Men - det blev en härlig kruka för rosorna på altanen!

Hälsningar / Fru Sten


Sommar 2011

Mycket regn blev det under hela sommaren 2011 - Även om vi inte var ute alla dagar var spindlarna det.



 I försök att få fler humlor tillverkade Fru Sten världens troligen tyngsta humlebad.


Hälsningar
Herr Sten

2012-07-24

En mer vanlig besök

Vi bor verkligen på landet, på andra sidan muren går korna.

Dom har det mysigt, äta och vila, äta och vila. Och så titta på grannarna (på oss) och undrar vad dom håller på med hela dagen. Vi kämpar nämligen på med stenläggningar. Vi blir bättre och bättre. Troligtvis på torsdag är vi färdiga med allt sten. 



När vi vila knä och ryggen bygger vi pergolan där rosorna ska klättra upp. Och så fortsätter vi med att gräva för att kunna plantera. Igår köpte vi en katsura för att få in något stor i trädgården, det är för mycket som är lågt. Det behövs fler "väggar". Och buskar som ska blir mellan 2 och 2,5 meter planterades redan förra veckan. Ja, nu är det mycket som händer.
Många hälsningar från trädgården
Fru Sten


2012-07-22

Kvällsbesök

Igår kväll satt vi i växthus efter kvällsmaten. Det har blivet en härlig vana: sitter i växthuset med en kopp kaffe och läsa lite, prata om pågående projekt och berömma varandra för dagens arbete. Igår var vi extra stolta då vi började la sten framför växthuset.

Plötsligt ... någon som är där ute, jå, en igelkott, en ganska stor, sprang förbi växthuset. Jag smög efter honom / henne. Vilken trevligt besök så sent på kvällen.

Idag däremot få vi besök om bara någon timme. Min bästis med make gör semester i Sverige, min bästis som jag känn sedan 1987.

Igelkott på besök, och jag gömde mig snabbt bakom valnötsträdet för att få en bild

2012-07-20

Uteplats nr 4

4-an under sensommaren 2011
För att ha någonstans att sitta när vi tog paus från allt byggande gjorde vi färdig uteplats nummer 4. Lite träarbete återstår. / Herr Sten

Höger om 4-an syns det nyanlagda blåbärslandet. Nu, sommar 2012 väntar vi redan en bra skörd. Vänster om 4-an sådde vi honungssött. Det förbättrade jorden enormt. Dessutom fick vi tid att fundera hur vi skulle tar hand om området senare. Till hösten sattes här massvis med tulpanlök och kirgislök.

"Louvre" hur vackert som helst!

2012-07-19

Inget slut med byggandet på lång sikt

Hela tiden har vi vårt egna lokala förråd av singel, samkross och ibland makadam som leverantören fyller på. Under 2011 hade vi även container för allt som skulle bort.

Ett lass till med 0-18 som ska fördelas med skottkärror

Fler bilder från boulbanan

Valnötsträdet i kortsidan och bersån samt växthuset vänster om boulbanan

Herr Sten vann igår, 13:9
Boulbanan är verkligen något helt annorlunda. Om några år kommer syrenbersån skugga över stora delar av boulbanan. Tack och lov hade vi en härlig gammal gran på tomten, den syns lite längre bort i andra änden av boulbanan. Vi har plantera ett litet valnötsträd i kortsidan som jag fick som present. Jag är osäkert om sorten. Men valnötsträdet har det inte lätt här i zon4. Den ska planteras om till ett mer skyddad läge om några veckor.
Och igår kväll blev det en runda på boulbanan - Herr Sten vann med 13:9. Men jag ledde två gånger.
Skrev Fru Sten

2012-07-18

En helt annorlunda del i vårt trädgård


Sommar 2011 - Boulebanan började anläggas och stensättningen påbörjades. Mycket stensättning kom det att bli och det är inte över ännu. Boulebanan är 20 meter lång och knappt 4 meter bred och innehåller tre hinder i form av stenar som inte gick att få bort ens med maskin. Vi hyvlade av gräset och lite jord och la sedan ut duk och ca 12 ton samkross 0-18. Sedan paddade vi en massa gånger. Även om vi invigde banan hösten 2011 är den först nu klar efter ytterligare ca 8 ton samkross. Ytan utgörs av en 0-4 fraktion. / Herr Sten

Ja, Boulebanan blev en succé! Dessutom är det en riktig roligt grej när vi ha besök. Den placerades bakom växthuset och bersån samt ligger med långa sidan mot grannens gräsmattan. Fler bilder följer senare idag! - Fru Sten

2012-07-16

Syrénbersån

Vi vid första fikapausen i bersån

August 2011 - Syrénbersån blev klar, i alla fall nästan. 72 plantor på plats. Alla utom en visade sig överleva första vintern. Om så sådär 4-5 år är den dags att ta i bruk.

2012-07-15

Förr och Efter

Det är så härligt att ser hur det blev, just pilhäcken tar sig fantastisk. Där den planterades finns alltid mycket vatten. Dessutom skymmer den insikten till grannen och tvärtom.

Pilhäcken Maj 2011 efter den planterades

Samma ställe idag, Juli 2012

/Fru Sten

Dags att sätta en häck

En pilhäck satts upp. Den är i två delar och sammanlagt ca 40 meter lång. Det innebar att sätta ner ca 200 stycken över två meter långa pinnar med hjälp av en stor borrmaskin och en 40 cm borr.

Så såg pilen ut från början

Helt nyplanterad i början av maj 2011

/Herr Sten

2012-07-14

Gårdshuset

Under sommaren 2011 började vi även plocka ner fasaden på det stora uthuset. Det visade sig att flera bottensyllar vara ruttna så de bytte vi ut. Sidorna på den ca 33 kvm stora carporten hade vi rivit tidigare. Vi grundmålade allt trä som sedan skulle stå utsatt för väder och vind över vintern.


Byggmästaren - Herr Sten


2012-07-13

Och mycket mer vatten i trädgården


Vår duktige grävmaskinist fick återvända med en liten maskin och gräva ännu mer dräneringsdiken och en lång stenkista.

2012-07-12

Fortsättning med växthusbyggandet

Gropen vattenfylldes naturligtvis efter nästan regn. Men vi la i duk och alla rör och ledningar vi kunde behöva.
Mycket regn under sommaren 2011 fyllde gropen hela tiden

Så började vi fylla. Först med ca 12 ton makadam som vi körde med skottkärra. Sedan lämnade vi det så över vintern.

Fru Sten bredvid makadamhögen.

2012-07-11

Mer om växthusbygget

August 2011: Betongblandaren inköptes och när vi väl fått ut vattnet från gropen grävde vi för hand sex gropar ca 30 cm djupa så vi var nere på ca 80 cm.

Vi fick mycket hjälp av sonen - kanske en blivande trädgårdsentusiast?


I dessa la vi makadam och gjöt en stor klump med några armeringsjärn i.



När det bränt några timmar satte vi på gjutrör och gjöt upp halva plinthöjden.

Någonstans där mellan plintarna ska växthuset finnas.


Vi ville inte att växthuset skulle se ut som att det stod på plintar men det löste vi senare.

2012-07-10

Att bygga en vattenkista

Eftersom det går en liten bäck, eller dike, utanför muren så är det här det lägsta vattenståndet i den nedre delen av tomten. Vatten har hela tiden varit ett problem.
Våren 2011 grävde (grävmaskin) vi ut en 35 meter lång stenkista som vi fyllde med ca 15 kbm singel (för hand), dukar och dräneringsslangar.
Om jag vetat att det finns utmärkta stenkistor i plast som har en kapacitet på 95% procent istället för ca 35% som vår hade vi inte behövt gräva så mycket. Men de stora ytor hos både oss och grannen som ofta stod under vatten är numera helt torra.
/ Herr Sten

Nygrävt diket som fylldes direkt med vatten

2012-07-09

Ännu mer grävandet

Sensommar 2012
Nu fick ”vår” duktiga grävmaskinist komma igen. Nu med en liten maskin och gräva en lång kombinerad stenkista och dräneringsdike. Det var en hel dags jobb att leda bort vattnet. Men vi hann även med att hyvla av ytskiktet för boulebanan.
/Herr Sten

2012-07-08

Pool eller växthus?

Fru Sten vid poolkanten sommaren 2011
Men vad vi fick var en swimmingpool. Det var i alla fall vad en av grannarna trodde. Vattnet bara trängde upp ur marken. Vi fick dammyggor men genom att vi då och då hällde på lite diskmedel för att ta bort ytspänningen kunden vi minimera problemet. 
Men vi hade ett säkerhetsproblem och hur skulle vi kunna mura i denna sjö?
Undrade Herr Sten

2012-07-07

Första syn på det blivande västhus

"Växthuset" - vår 2011
Växthuset var bara en ca 35 kvm stor grop som var 50 cm djup under själva växthuset och ca 25 cm under resten där det skulle ligga marksten. Tanken var att för hand gräva ur ytterligare 30 cm och 30 cm djup ränna för en mur.
/Herr Sten

2012-07-06

Mer från syrenbersåplanteringen:

Lite senare blev den verkliga planteringsytan markerad och diket grävdes:


Mycket vatten behövs ju alltid vid planteringar:



Och sedan var det dags: 72 plantor sattas in, 3 st per meter. Det var efter ett slitande jobb under midsommarhelgen 2011.


Syrénbersån


Växthuset och syrénbersån sattes ut när grävmaskinen hade lämnat. Bersån är som sagt ett långtidsprojekt men jag, Herr Sten, har soliga minnen av min barndoms syrénbersåer. Speciellt sommaren 59 med all sol och men också alla getingar.
/Herr Sten

2012-07-05

Småländsk stenmur


Även den gamla muren kom fram efter att grävmaskinisten försiktigt grävt borta stubbar, rötter och en hel del jord. Muren rengjordes sedan med högtrycksspruta.
/Herr Sten

2012-07-04

Vägarna ta form

Efter Mexistenarna använde vi varningsband för att även kunna känna bredden på gångarna. Pinnarna är något stort plockepinn spel som såldes billigt. Nu började vi se strukturen och de områden som skulle planteras. /Herr Sten

Gångarna markerade med varningsband - det tar form!!!
***

Vi letade länge efter varningsband i plast, hittades till sist hos Jula och är hur praktiskt som helst.
 / Fru Sten

Vår 2012 - en ny rosenrabatt framför huset


2012-07-03

Släktens råd och erfarenhet

Det är Fru Sten som skriver följande rader – lika bra att nämna det direkt. Jag skriver ibland lite konstigt och det beror på att jag är från Tyskland från början. Men kunskapen om språket blir bara bättre och bättre.

Det jag tänkte skriva om egentligen – i vår släkt är det många som ha en trädgård och pysslar om sina växter på ett fantastiskt sätt. Mina föräldrar t ex. vann priset för vackraste trädgård 2010 i deras samhälle. Och trädgården är vackert varje år, jag var där bara förre några veckor sedan. 

Hälsning från mina föräldrars trädgård
Just nu har vi besök från Tyskland, också släkt med egen trädgård. Och jag var verkligen nervöst inför besöket. Men, det gick bra! 

Antingen betrakta man att glaset är halv full som optimist eller halv tömt som pessimist. Vi går ju omkring i vår trädgård med ca 1384 olika projekt och tycker att den har kommit långt. Men tänk om kära släkten skulle bara säger, men snälla vad ha ni gjord – hälften är ju fortfarande mark med bara ogräs. Nej, det gjorde de inte alls. Det blev uppskattande ord som gjorde oss verkligen glada. Och arbetar vi vidare, lika glad och optimistisk som alltid och några nya projekt som gro i tankarna alla redan.

Praktisk användning för Mexitegel

När den duktige grävmaskinisten vara klar och två fulla bilar med rötter, stubbar och bråte var bortforslat fanns det bara lerig jord överallt.
Vi började med att markera ut gångarna med hjälp av vita Mexitegelstenar. Vi tyckte det var viktigt att kunna provgå alla gångar och känna att siktlinjerna inte blev för långa och att man skulle möta något intressant vid varje krök.
/Herr Sten

Mexitegel i trädgården

2012-07-02

Stubbfräs i aktion

Trädfräsaren 
För att kunna börja schakta var vi tvungna att fräsa av rötterna till en massa stubbar så de inte skulle skada den gamla stenmuren eller grannarnas gräsmatta. Samtidigt passade vi på att ta bort två gamla äppelträd. Bara en liten fläck med sand återstod efter någon timme.
/Herr Sten

2012-07-01

Första ritningen


Trädgården planerades i datorn vintern 2010/2011. Idén var att ge möjlighet för många uteplatser och ytor med olika karaktär. Det innebär korta siktlinjer och svängda gångar. Uteplatserna är numrerade från nummer 1 som är vid det stora huset, nummer två är vid gårdshuset och gjordes redan 2010. Nu är nummer 3, 4, 6 och 7 klara. Någon gång 2013 är nummer 5, 8 och 9 klara och när syrénbersån har vuxit upp 2015-2016 blir nummer 10 klar att användas.

Men då har vi troligen redan börjat ta bort mer gräsmatta och utvidga med en äppellund och ännu mer rosor. Växthuset är placerat främst för att skapa trevliga miljöer mer än optimala odlingsförutsättningar.

Bakom växthuset fanns ett område vi först inte visste vad vi skulle ha till tills vi en dag kom på den briljanta idén. En boulebana. Boulebanan invigdes 1:a advent 2011. Grundstrukturen i trädgården har förverkligats men gångarna är krokigare och uteplatserna fler än på skissen.
Skrev: Herr Sten