2013-04-29

Vattentunnor


Vi installerade vattentunnorna som är kopplade till regnvattnet redan under förra veckan. Mycket bra då vi nu har vatten för bevattningen. Och dessutom jobbar vi vidare med städningen i växthuset som innebar att ta ut det vinfat som fanns i växthuset under vintertiden. Och börja fylla med vatten.


Självklart har virket torkat och vattnet bara rinna rakt genom just nu. Det behövs några dagar och mycket vatten innan dom är täta igen.

Vattnet bara rinna rakt ut just nu. 

2013-04-28

Helgens största uppgift ...

... var att rensa området där silverpilen ska växer 1 meter / år. Just nu är den 1,80 meter stor. Vi ser verkligen fram emot att den bli vackert och stort och tar hand om allt vatten som finns där. Jag tror silverpilen kommer att trivas där.

Det här ska bli en stor silverpil - hoppas vi!

Investera i verktyg


Det var dags med lite nytt verktyg till nya säsongen. Fram för allt var det dags för en ny grässax - eller kantsax brukar jag kalla den också. Herr Sten kom hem med en riktig fin. Det bästa av allt, det är med 25-års garanti! Ska spara både kvittot och emballaget! Vi ska inte köpa en ny på 25 år! Den här ska bara håller. Helt fantastisk! Jå, och den funkar hur bra som helst. 


Härliga söndagshälsningar
Herr och Fru Sten

2013-04-27

Kämpa med ogräset

Vi har fortfarande kvar området i trädgården där det växer ogräs och som bosatte sig där alldeles för bra. Under våra går det ganska bra att få bort dessa rötter och rensa reellt. För att hålla områden ogräsfritt har vi använd olika metoder. Efter rådet som man läser överallt: där det växer något kan det inte växer ogräs sådde vi första året massvis med honungsört på ett stort område efter första rensningen. Honungsörten växte och tillsammans mådde en hel del ogräs hur bra som helst. Gamla ogräsrötter som satt kvar i marken och som vi inte fick bort vid första rensning växte fantastisk bra. Nu kör vi en annan rutin. Gräver en gång, väntar 2 till 3 veckor och rensa en gång till. För nu titta fram alla dessa rester som var ogräsrötter och trodde att det är dags att tar över. Men dom får ingen chanse! Vi bara väntar på dom och sedan är det slut. Och först nu är det dags att plantera eller så härlig honungsört igen.


Odling på honungsört och ogräs 

2013-04-24

På pryljakt

Det den första riktiga säsongen med växthus för oss. Vi byggde växthuset i fjol under majmånaden. Just nu har vi ett mindre bubbelplast tält i växthuset och där inne finns en hel del småttingar som ska bli stora med tiden. Hoppas jag verkligen.
För att få bättre koll på våra experiment vill vi självklart övervaka temperaturen, gärna ifrån köksfönstret. Jag trodde att det var något lätt att skaffa: ett termometer som skicka värden in till mottagaren i köket och dessutom visa maximal och minimal värde. Det var det inte alls. Efter mycket letande hitta vi den äntligen. Nu har vi koll - i alla fall på temperaturen i lilla växthuset. Idag var det som max 23 gr. och som minst i natt 6 grader. Jag ska bara nollställa den varje kväll för att ser hur det går. Det är det första jag titta efter varje morgon - hur gick det i växthuset.

Kontroll på temperaturen i växthus.
Och det var sol idag kl 14,33 - det är det inte nu längre. Det regnar!
Många soliga hälsningar
Fru Sten

2013-04-23

Start säsong 2013

Äntligen!!!! 
Och så kan jag äntligen gräva igen. Hela vintern funderade vi på olika projekt. Och så besöker man trädgårdsbutiken och allting förändras. Vi hittade en fantastisk fin silverpil som ska planteras precis där vi behöver ett stort trä samt där vi måste få bort vatten sam samlas hela tiden. Vad är bättre än en silverpil? Precis, en silverpil. Första uppgift är att befria området från ogräset - som ska avslutas senast under helgen. Medan jag grävde funderade jag igen på grävhastigheten - kan den ligger på 1m2 per timme för en väldigt igenvuxen yta? Jag tror det.
Dessutom ska det göras idag en lång lista med närmaste uppgifter. För att göra det lätt att bearbeta ska jag lägga lite mer tid på själva listan - sätta upp små konkreta mål så att vi kan pricka av mycket. För det är det bästa - att kunna pricka av. Då syns det hur mycket vi har hunnit med.

Ett fantastisk trädgårdsår 2013 önskas
Fru Sten

Där till vänster - där det fortfarande finns ogräs, framför vita stenen - där ska pilen få växa.