2013-05-31

Ingeting är så ljuvligt som smulgubbar

tycker Herr Sten. Och för att inte behöva dela smulgubbarna med fåglarna har dom en säkert plats i växthuset. Han byggde en fin låda som målades med samma färgnummer som växthuset är målad med.
Nu väntar han på att smulgubbarna ska mogna.




2013-05-30

Mer nytt i växthuset

Alla tomaterna komm på plats, och paprika också. Och för att vatten ska hålla sig på plats beställde vi det största bricka som placerades i ett växthus någonsin. Det verkligen specialtillverkades, dessutom i rostfritt. Inte billigt men den kommer att håll i 100 år säkert.

Bricka till krukor, 3550mm lång!


2013-05-29

Växthuset snyggas till

Nu är det lite mer än ett år sedan vi installerade växthuset med goda vänners hjälp. Vi hade aldrig klarat det själv.
Många små detaljer som vi under första säsongen inte hann mig tar vi hand om nu.

I helgen satt vi igång med att klä alla kanter som byggdes i Lecablock.
Här är bilden förre:



Och så la vi frostsäkert klinker och det blev så här efter fogning:


Många timmar som vi tillbringade på knä det senaste dagarna. Men vi är så stolta och glada. Det var det värd! Det är en kant i Lecablock som är runt omkring under sockeln. Klinkar lade vi runt om från innesidan.  Då inte allting är 100% jämt betyder det att varje klinkar mättes och anpassades.

Ett annat hörn i växthuset:


Glada hälsningar från Herr och Fru Sten

2013-05-27

Paprika blommar!

Som jag skrev tidigare - det är första året vi verkligen odlar något i växthuset. Och nu blommar tomaterna och paprika. Vad man känner sig duktig!

Helgen som gick höll vi på med en hel del byggprojekt som vi kommer att presentera senare i veckan. Vi är oerhört nöjda! Men allt är inte färdig ännu.



Många hälsningar från vår trädgård
Herr och Fru Sten

2013-05-24

Ny maskin i trädgården

Vi älskar maskiner. Finns det något som kan underlätta arbetet i trädgården så försöker vi testa detta. Vi funderade länge hur praktiskt en kompostkvarn är. Det blir mycket mindre med kvistar som ska fraktas till soptippen.

Dessutom få man mycket bra mat till kompostmaskarna. Det är värd ett försök tänkte vi. Vi läste på en del och så dök det upp lite reklam i veckan. Två lågprisbutiker som hade kompostkvarna hemma. Hittills testade vi några maskiner som Lidl eller Jem&Fix erbjuda. Hos Lidl köpte vi någon gång en glassmaskin och en köttkvarn som inte höll länge alls. Däremot köpte vi hos den danska byggmarknaden några maskiner som vi var nöjda med och som är fortfarande i bruk. Det är en betongblandare och paddan. Därför blev det en kompostkvarn från Jem&Fix. Det var lätt att bygga ihop maskinen. Man behövde endast montera hjulen. Bruksanvisningen var mycket enkelt och lätt att förstår. Sedan var det dags att klippa häcken. Med en stor balja fyllt med grenar vid sidan om startade vi kvarnen. Den maskinen måste matas och matas och matas och man måste stoppa in alla kvistar. Det tar ganska lång tid. Men resultatet är fantastisk - små flis av alt. Vi testade max 10mm tjocka grenar. Men efter några minuter minskades tydligt produktionen. Maskinen stängs av, sladden dras ut och överdelen skruvas loss. Det är stopp i maskinen. Man måste tar bort allting och starta om igen.


Stopp i maskinen!

Resultatet: vi är tveksamma. Visst, det är mycket mindre grönt avfall som dessutom kan komposteras mycket bra. Men, det är mycket jobb. Det tåg ungefär 20 minuter för att få avfall från 5 meter häck genom kompostkvarnen. Vi fundera vidare om det är verkligen så praktiskt med kompostkvarnen. Kanske är en större maskin bättre? Någon som har erfarenhet med dom?

Vi är tacksamma för alla förslag Herr och Fru Sten.




Vackert med röd



Den här är så vackert - men räknas också som ogräs. Men jag kunde inte låta blir!

blodoxalis

 


2013-05-21

Att kompostera

Har velat länge att anlägga en kompost men efter allting är fortfarande i arbete i vår trädgård passade det inte riktig någonstans. Hela trädgårdshuset renoveras just nu. Herr Sten är största byggmästaren.

Så läste jag om en smart grej i vintras, om komposteringen. En maskfarm som man helt enkelt gräva ner i trädgårdslandet.
Här kan ni läser om en mycket annorlunda kompost

Det låter väl intressant? Gräva in en behållare, förse med hål, med material som ska komposteras och en eller två familjer med kompostmaskar och så förbättras jorden runt omkring. Jag tyckte att det lät så pass intressant att jag provade detta. Två hinkar fick en hel del hål och så grävdes dem när mitt i grönsakslandet. Och kompostmaskar flyttade in. Det har nu gott en vecka och dom trivs! Dem stack inte iväg! Och så hoppas jag att den stora jordförbättringen kommer. Ja, jag är lite tveksam. Men det är väl värd ett försök? Bra kompost måste det ju blir bara jag mata våra nya kompisar.


Många hälsningar från en lite tveksam Fru Sten och en mycket tveksam Herr Sten.

Kaka på kaka - växthus i växthus

Under 5 veckor hade vi bubbeltältet i växthuset. Och det fungerade mycket bra.

I helgen plockades allting ner och växthuset städades. Helt fantastisk hur mycket allting växte. Efter det är vår allra första riktiga säsong med växthus är vi mycket nöjda. Men riktig nöjda kan vi vara först när vi kan mumsa i oss alla tomater, paprika, kålrabbi och fänkål.



Några veckor till ....

2013-05-16

Vi hinner inte med

Nej, vi hinner inte med. Det våras och växer så man nästan kan titta på om man hade tid för detta. Men jobb och företagande och trädgården går inte alltid att koordinera som man önskar.
Vi har däremot en ny pryl i trädgården. ÄNTLIGEN hittade herr Sten den verkligen perfekta temperaturkontrollen. Vi mäter temperaturen och luftfuktighet i lilla växthuset och utomhus. Dessutom mäts det vind och nederbörd. Alla värden skickas till en sida på nätet, det finns en App som vi har i våra iphone. Jag kollar temperaturen säkert 5 ggr under dagen. Bara för att kolla.  Vi kan även ser på en hemsida hur temperaturen var under hela dagen och natten. Detta är perfekt!
Bättre vore det om vi hann vara i trädgården på riktig något mer. Men morgon är det fredag samt en helg med härligt väder på ingång.

Just nu 16,1 grad ute; röda linjen är temperaturen i växthuset.

2013-05-02

Sparris 2014

Nej, jag skrev inte fel. Vi planterade två dussin sparrisplantor förr ett år sedan. I år ser sparrisen redan mycket kraftigare ut. Nu återstår att väntar till våren 2014 - då kan vi skörda för första gång liiiite sparris. Men året därpå blir det riktig fart med att skörda sparris. Vad vi ser fram emot den tiden!
Herr och Frus Sten
Sparris