2013-05-24

Ny maskin i trädgården

Vi älskar maskiner. Finns det något som kan underlätta arbetet i trädgården så försöker vi testa detta. Vi funderade länge hur praktiskt en kompostkvarn är. Det blir mycket mindre med kvistar som ska fraktas till soptippen.

Dessutom få man mycket bra mat till kompostmaskarna. Det är värd ett försök tänkte vi. Vi läste på en del och så dök det upp lite reklam i veckan. Två lågprisbutiker som hade kompostkvarna hemma. Hittills testade vi några maskiner som Lidl eller Jem&Fix erbjuda. Hos Lidl köpte vi någon gång en glassmaskin och en köttkvarn som inte höll länge alls. Däremot köpte vi hos den danska byggmarknaden några maskiner som vi var nöjda med och som är fortfarande i bruk. Det är en betongblandare och paddan. Därför blev det en kompostkvarn från Jem&Fix. Det var lätt att bygga ihop maskinen. Man behövde endast montera hjulen. Bruksanvisningen var mycket enkelt och lätt att förstår. Sedan var det dags att klippa häcken. Med en stor balja fyllt med grenar vid sidan om startade vi kvarnen. Den maskinen måste matas och matas och matas och man måste stoppa in alla kvistar. Det tar ganska lång tid. Men resultatet är fantastisk - små flis av alt. Vi testade max 10mm tjocka grenar. Men efter några minuter minskades tydligt produktionen. Maskinen stängs av, sladden dras ut och överdelen skruvas loss. Det är stopp i maskinen. Man måste tar bort allting och starta om igen.


Stopp i maskinen!

Resultatet: vi är tveksamma. Visst, det är mycket mindre grönt avfall som dessutom kan komposteras mycket bra. Men, det är mycket jobb. Det tåg ungefär 20 minuter för att få avfall från 5 meter häck genom kompostkvarnen. Vi fundera vidare om det är verkligen så praktiskt med kompostkvarnen. Kanske är en större maskin bättre? Någon som har erfarenhet med dom?

Vi är tacksamma för alla förslag Herr och Fru Sten.
4 kommentarer:

 1. Nu är bilderna på plats! Min erfarenhet av kompostkvarnar, ja alla maskiner faktiskt, är att man får vad man betalar för. Den typen som ni visar är, ursäkta mig, inte värd pengarna. Nä, om man ska ha kompostkvarn är det rejälare doningar som är bäst - sådana med stark motor, rejäla tuggvalsar etc.. Men man kan ju hyra dessa över en helg också... behöver ju inte köpa menar jag.

  SvaraRadera
 2. Tack Anna, för hjälp med bilderna och din kommentar. Den är trög, verkligen. Men materialet som kommer fram är verkligen fint. Efter gårdagens fortsatt häckklippningen visar det sig att något större grenar fungera ganska bra i maskinens. Men det är som du skriver, och som det är alltid: Man får det man betala för. Ha en underbar helg!

  SvaraRadera
 3. Kul att ni hittade min blogg! Och roligt med blomning i växthuset, det blir säkert många godsaker där om några veckor :) Vi lånar en "kvisthack", i modell liknande er fast märket alko, och flisar ner fruktträdskvistarna på våren. Det fungerar bra så länge det inte är löv på grenarna. Jag har också låtit grenar med löv ligga och torka för att sedan repa av löven, med handske går det fort och lätt innan man matar tratten i alko´n och det fungerar också.Våra grenar är inte så grova, upp till ca tre centimeter. Det grövre eldar vi i pannan.

  SvaraRadera
 4. Hej Tant Otteskrufv, roligt att du följer oss! Och tack för din erfarenhet med kompostkvarnen / kvisthack. Tror att det är en bra poäng att föredra kvitar utan gröna blad.
  Många hälsningar
  Fru Sten

  SvaraRadera