2012-08-24

Fredag eftermiddag

Jag hade planerad att arbetar vidare i trädgården efter jobbet. Såg verkligen fram emot det. Men så regnade det  och vattnet bara öste när från himlen. Det endaste som kan göras nu är att glädja sig åt allt blommande.






Fru Sten från vår trädgård efter regnet

2012-08-23

Förre och Efter

Det är  alltid roligt med förre och efter bilder ...

I slutet av april la vi vattenledningar till bevattningssytemet som Herr Sten skrev om igår

Så här såg det ut när vi höll på med att gräva och kämpade med alla ledningar både el och vatten


Vi kan inte riktig tro att vi ska få växthuset upp i år, och vatten på plats och ...

Ja, och så här ser det ut idag - det är verkligen samma ställe - ser granen och björken bakom växthuset.


August 2012

2012-08-22

Om vårt bevattningssytem

Bevattningssystemet vi bygger skall kunna hantera kommunalt vatten och regnvatten lika enkelt oberoende var det behövs. Systemet skall även kunna bevattna växthuset i drygt två veckor utan att vara kopplat till kommunalt vatten med de risker det innebär när man är bortrest.

Vattentunnar kopplade till stupröret
Kommunalt vatten leds under marken från bostadshuset i 32 mm PEM rör fram till ett av hörnen på gårdshuset. Regnvattnet samlas in på andra sida av gårdshuset i två tunnor med hjälp av avledare från Plastinject som sitter på stupröret.

När systemet är klart skall de två tunnorna stå vid motsatta gavlar så allt vatten som samlas på gårdshusets ca 80 kvm markyta tas tillvara. Just nu har vi en kapacitet på 430 liter vilket motsvarar ca 5 mm regn. När systemet är klart om något år har vi placerat två begagnade IBC tankar mellan tunnorna. Tankar och tunnor kopplas som kommunicerande kärl med kopplingar även dem från Plastinject.

I den ena av tunnorna sitter en pump som reagerar på sänkt tryck. Dvs när man börjar tappa ut vatten någonstans i systemet så startar pumpen. Pumpen pumpar vattnet till samma hörn som det kommunala vattnet via ett 25 mm PEM rör.

Vattenpost i fejk-granit
Både regnvatten röret och det med kommunalt vatten avslutas med en Gardena 4-vägskoppling. I marken sitter 25 mm PEM slangar som går under marken till två vattenposter, i fejk-granit, samt till växthusets automatiska bevattning. Med hjälp av korta slangar byggda av Gardena Profikopplingar ( ¾” ) kan man likt en gammal telefonväxel skicka vattnet dit man vill ha det från valfritt ställe.

Gardena 4-vägskoppling - det ser lite kaotiskt ut - men det är det inte.
Exempelvis kan man skicka regnvatten till den ena vattenposten samtidigt som kommunalt vatten distribueras till den andra vattenposten och växthuset.

Vatten inkopplad i växthuset
Systemet går även att köra baklänges om man vill fylla tunnorna med kommunalt vatten om det inte regnat tillräckligt.

Hälsningar
Herr Sten

2012-08-20

Bästa loppisfynd


Snyggt, eller ? 10 liter Höganäs = 100kr, det kalla jag LOPPISFYND!
Tycker Fru Sten

2012-08-19

Fixad i helgen

I helgen hade vi besök av barnen, tre starka unga människor som hjälpte till att transportera massvis med 0-18 och grus till ställen som var förbered. Och så paddade Herr Sten i omgånger. Söndag förmiddag var den stora ytan mellan gårdshuset och bersån fylld med grus. Även i den blivande bersån finns grus på plats. Många kantsten lades. Mycket täckbark hälldes ut omkring syrenplanterna. Det känns så bra när man ser att något blev färdig. Och det är så roligt att jobba tillsammans!
Förutom allt arbete blev det fina kväller med god mat i växthuset. Det här var en riktig bra helg!



Ett stort tack till barnen som är nu hemma igen i Göteborg och Lund! 
Hälsningar / Fru Sten

2012-08-15

Gräset är så grönt på vår sidan

Vi älskar vår gräsmatta även om vi drömma om att den ska ge mer och mer plats åt nya planteringar. Men, än så länge hinner vi inte med just det projektet. Vi fick frågan hur vi lyckades med att den blev så fint. Vi gjorde egentligen inte så himla mycket. Det är säkert vår robotklippare som sköter det mesta av jobbet. Men - vi hittade en bild med hur gräsmattan såg ut i omgångar. Vi la ut ca 10 kubikmeter sand under första året. Kan det vara sant? Jå, vi kollade på gamla fakturan, det var 10 kubikmeter som vi fördelade med skottkärran och muskelkraft på gräsmattan. Vi gjorde det i omgångar - när gräset väl vuxit upp hälldes det ut lite mer. Och så blev den ganska jämt och mycket väl dränerat.

Maj 2011

2012-08-14

Hur vi byggde växthuset - del 3

När stommen var klar satte vi i allt säkerhetsglas och genomskinliga isolerskivor på den norra fasaden. I isolerskivorna monterade vi ventilation. Det hade inte gått att göra i säkerhetsglaset. Dessutom skyddar plastskivorna mot insyn mot närmaste granne knappt 5 meter bort. I ett senare skede kommer vi även gå genom plasten med ett avlopp och lågspänningsledning för LED belysningen i vår ca 9 meter höga julgran.



Fyra luckor monterades. Tre av dem är automatiska och öppnar och stänger beroende på temperatur och vind. Fungerar riktigt bra. På den ena långväggen satte vi upp konsoler som vi lackat i samma färg som växthuset. Väggen fylldes med 12 balkonglådor. Utmed hela kortväggen monterades ett såbord och två hyllor. När vi var klara gjorde vi även ett bord med färganpassade ben och en storlek anpassat till växthuset.




Hälsningar från byggmästaren Herr Sten

2012-08-13

Flygbild

I helgen fick vi besök av vänner som ha ett oerhört häftig och udda hobby. Det pysslar om gamla flygplan, så bra att det våga komma hit med den, tar några rundar över trädgården och tar dessutom kort på vår trädgård. Sedan hämtade vi dessa fantastiska vänner från närmaste lilla flygplats. Vi visste väl att den fanns en flygplats utanför samhället, men hittade inte dit direkt. Men till slut gick allting bra.
Lilla pricken uppe till höger - det är flygplanet
Så ser det ut uppifrån ....

Under en lång och härlig sommardag var det också mycket prat om vår trädgård och vi fick många goda råd samt härliga plantor. Förutom intresset för flygplan är N. nämligen oerhört duktig i sin egen trädgård.



Nu ska jag ta hand om den lilla Thalictrum kiusianum och Jeffersonia dubia som syns på bilden ovan. Dessutom planterades direkt en Teucrium scorodonia. Tycker det är så spännande att få plantor som present. Samtidigt också ett ansvar - för nu ska vi lyckas!

Många hälsningar till P., N. och F. - stor tack för besöket!

Hälsningar
Fru Sten

2012-08-12

Hur vi byggde växthuset - del 2

Även det ser ut som växthuset vilar på en grund är det de dolda plintarna som tar all belastning. Växthuset väger ca 500 kg men den stora påfrestningen på grunden är inte tryckkrafterna utan draglasterna vid hård vind. Dvs att växthuset dras upp.



Monteringen av växthuset gjordes på en helg med några vänners hjälp. Inga delar var märkta utan man fick lista ut med hjälp av ritningarna vad som skulle monteras var och hur. Men det gick med noggrannhet, gummiklubba, lite våld och några svordomar. Många gånger fick vi stanna upp och tänka till.





Vi missade att ut ur en stolpe ur sockeln. När vi upptäckte dag två det så var det för sent att riva hela bygget och ta fram den ut sockeln. Det var bara att köpa en ny. Under tiden den blev lackad fick vi låna en olackad av Willab.

Hälsningar från byggmästaren Herr Sten

2012-08-10

Hur vi byggde växthuset - del1

I våras fylldes marken under växthuset och den kommande markstenen, med makadam, duk, singel och samkross 0-18. Allt vattnades och paddades i omgångar. Vi lade även ner ledningar för el och vatten. När vi var uppe på markhöjd minus tjockleken av sättsand och marksten bestämde vi höjden på plintarna. Vi ersatte den övre delen av gjutröret med Lecablock som vi gjort hål i med ungefär samma diameter som röret.




Därefter kapade vi armeringsjärnen och monterade vinkelbeslag som fördes ner i Lecablocket och betongen. Hela tiden kollade vi med en cirkulärlaser och gjorde diagonalmätningar. Det blev ca 1 millimeters skillnad i höjd mellan mellan gavlarna. Det får anses som godkänt.



När betongen brunnit skruvade vi bort aluminiumsockeln och fyllde ut med Lecablock mellan de Lecablock som gömde plintarna.


Hälsningar från byggmästaren - Herr Sten

2012-08-08

Naturen är en konstnär


Visst är naturen en konstnär, vilken underblad teckning på gurkbladen! Vi är fortfarande stolt över varje framsteg som syns i växthuset. Jå, gurkarna växer och vinet så man nästan kan titta på.

2012-08-04

Sommaren är inte över …

.... bara därför att semestern är slut. Men visst känns det konstigt att gå tillbaka till jobbet på måndag. Det var härliga 4 veckor då vi nästan hela tiden tillbringade i trädgården. Men vi var även under en vecka borta och reste runt i Tyskland. Vi var i Schwerin och i Dresden, i Spreewald, i Berlin och i Peenemuende. Det blev väldigt många museer vi besökte. Och mycket fin mat. Och trädgårdsmarknader så klart. 

 Här är några bilder från vår resa:
En liten söt hotell där vi stannade över

I Schweriner Slottet

Någonstans i Spreewald

med fantastisk mat ...
.. och en utflykt på alla kanaler genom Spreewald